Hva er en avtale?

Det kan inngås avtale i alle typer saker. I avtalen kan partene bli enige om erstatning for den skade som er påført, enten ved at det betales en økonomisk kompensasjon, eller det avtales arbeidstimer. En forsoningsavtale kan også være en god løsning dersom partene føler de har fått snakket ut om det som har skjedd, og blitt enige om hvordan de skal forholde seg til hverandre i framtida.

I straffesaker har partene to ukers angrefrist på avtalen, mens partene må avtale angrefrist dersom det skal gjelde i sivile saker.

Straffesaker fra politiet der partene blir enig om en avtale – og der avtalen innfris – medfører ingen registrering på den ordinære politiattesten. På den utvidede politiattesten slettes saken dersom det ikke begås nye lovbrudd de neste to årene. (må avklares vedr ny lov)

Avtalen signeres av partene og verge dersom partene er under 18 år – samt megler. Det avtales en frist (dato) for når avtalen skal innfris. Dersom avtalen innfris er saken avsluttet, også fra politiets side.

Eksempler

Det finnes ingen standardavtale, og det er opp til partene i møtet å avtale hva de vil ha med. Eksempler kan være Ola som har nasket i butikken. I møtet med butikksjefen avtaler han å jobbe tre lørdager med å rydde på lageret. Heidi som ble tatt etter hærverk på skolen sin, gjør avtale om å betale tilbake 3000 kr i erstatning fordelt på seks måneder med 500 kr. hver måned. Eller Hans som etter å ha ødelagt blomsterurner i byens parker, jobber i parkvesenet en uke av sommerferien.

Espen som rev i stykker jakka i slagsmål med Asgeir, gjør avtale om økonomisk erstatning av jakka til 1000 kr., og vil også ha med i avtalen at han er lei for det han gjorde. Hærverk i barnehagen gjør Kari opp ved å jobbe i kommunens parkavdeling noen dager, mens Else og Bjørg i sin avtale blir enige om at mobbingen skal slutte, hvordan de skal håndtere rykter som oppstår og dessuten hvordan de skal oppføre seg mot hverandre når de møtes. Herr Hansen ønsker konfliktrådet til å bistå med å få ned det høye treet i herr Olsens hage. Avtalen de to naboene gjør er at de deler utgiftene til at et firma hugger ned treet, og så skal veden stables i hagen til herr Olsen. Lina på 7 år og mamma`n hennes møter en hundeier i nabolaget, etter at hunden hoppet over gjerdet og skremte Lina. Avtalen blir at Lina skal inviteres på tur med hundeeieren.  

Tips en venn Skriv ut