CF204316

Tyveri av bærepose fikk store følger

En ung mann hadde glemt igjen en bærepose på 7-Eleven da han gikk for å ta bussen. Posen inneholdt en jakke han hadde kjøpt , samt parabolutstyr.  Tre gutter i alderen 15-17 år fant posen. Jakken leverte de tilbake til butikken og fikk en tilgodelapp som de selv kjøpte seg klær for. De andre gjenstandene ble kastet i en søppelbøtte utenfor butikken.

Tyveriet ble anmeldt og det ble oppklart ved gjennomgang av overvåkningskameraer . Alle de tre guttene innrømmet forholdet og samtykket til mekling i konfliktrådet.

I meklingsmøtet fortalte klager, som var asylsøker fra Irak om sin fortvilelse for å ha mistet sine eiendeler. Han forklarte at han hadde svært lite penger, hver 14.dag fikk han utbetalt en liten sum som han skulle leve av til neste utbetaling. Denne dagen hadde han kjøpt seg en jakke samt en del til sin parabolantenne slik han kunne få se TV fra sitt hjemland. Til dette hadde han lånt penger. Irakeren  fortalte at han var klar over at dette ikke var så mye penger her i landet, men for han utgjorde det  svært mye. Han hadde derfor sett seg nødt  til å anmelde forholdet, noe som han beklaget overfor foreldrene til guttene.

Foreldrene opptrådte svært deltagende i møtet og oppfordret guttene til å ta ansvar.

Historien til den unge mannen gjorde stort inntrykk på guttene.  De ble veldig lei seg når de hørte konsekvensene dette hadde fått for klager. Dette hadde de ikke tenkt på i det hele tatt  før de hørte han fortelle med egne ord om tapet av innholdet i posen og hvor mye dette betød for han.

Guttene inngikk avtale om å tilbakebetale det som de skyldte, han og de bad om unnskyldning. De gav han også en klem når møtet var over. Den unge mannen fra Irak uttrykte på slutten av møtet at «vi kan godt hilse på hverandre når vi møtes dersom dere har lyst til det.»