Direktør i konfliktrådet Christine Wilberg åpnet konferansen, der hun også takket SLT-koordinatorene for det gode arbeidet de gjør.
Statssekretær John-Erik Vika fulgte deretter, som spesielt invitert. Han sa blant annet.
- Vi må lære av hverandres erfaringer innenfor og utenfor landets grenser. Derfor er slike konferanser så viktige.
Han fikk også god applaus da han mot slutten av innlegget sitt gikk over til sang.
Barneombud Mina Gerhardsen tok så over som neste innleder. Der løftet hun frem tre hindre som unge møter på for å få utvikle sitt potensial: Økonomi, Trygghet, Aktivitet og deltakelse.
- Vi må få brutt disse dårlige sirklene så barn får en bedre oppvekst. Vi må se de barna som trenger hjelp, og hjelpe dem der de er. Det koster 20 millioner for en fengselsplass, mens det f.eks. koster to millioner for en fritidsklubb, sa Gerhardsen.
Bufdir snakket så om hva forebyggingsansvaret innebærer etter barnevernsloven.
- Godt forebyggende arbeid handler om å identifisere behov i befolkningen, sørge for at det finnes relevante tilbud fra ulike instanser, og legge til rette for at de ulike tjenestene i kommunene samarbeider.
De løftet blant annet også frem at barns rett til å bli hørt er nedfelt i grunnlovens paragraf 104 og barnekonvensjonens artikkel 12, samt oversiktsdata over barn og unges oppvekstvilkår som utgangspunkt for forebygging og planarbeid.
Anne Merete Ansok fra Politidirektoratet fortalte om politiets organisering og nøkkeltall. Med en bemanning på over 18000 personer forsikret hun oss om at politiet, med sine 12 politidistrikter og 5 særorgan, er tilstede i alle landets kommuner. Likevel ble det i 2023 registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av ungdom og barn under 18 år siden 2009. Så mye som en tredjedel av disse lovbruddene ble begått av barn under 15 år, som er en stor økning for denne aldersgruppen sammenliknet med tidligere år.
Statistikken Ansok la frem viste at det var størst økning i mindre alvorlige lovbrudd, men samtidig at det er en bekymringsfull trend for mer alvorlige lovbrudd, og dette gjelder i alle politidistrikt. Videre snakket hun om at noen veldig få lovbrytere, på kun 6 prosent av alle gjerningspersonene, står for nesten en tredjedel av alle lovbrudd for denne aldersgruppen.
- Dette er ungdom som vi kjenner godt, sa Ansok, før hun fortalte om tiltak i møte med denne målgruppen.
Mot slutten av foredraget fra politiet kom Pål Meland inn og fortalte om deres rolle i det rusforebyggende arbeidet, samt at politiet hadde tatt til etterretning kritikken de hadde fått på manglende etterlevelse av barns rettigheter. Politiloven ble derfor endret 7. juni 2024, og nå er ordlyden endret til "Når tjenestehandlingen berører eller skjer overfor eller i nærvær av barn, så skal barnets beste være et grunnleggende hensyn".
Forsker Stian Lid takket politiet for et ærlig fremlegg i sin seanse senere på dagen, hvor han også snakket om hvem som skaper kriminalitetsbildet i Norge. Mediene ble trukket frem som den viktigste aktøren, sammen med kriminalstatistikk, spørreundersøkelser og det Lid betegnet som kontekstkunnskap. Her trakk han frem en trekant.
- Hvert lovbrudd består av tre dimensjoner. En lovbryter, et offer og kontroll eller mangel på kontroll, sa Lid.
Arrangør Knut Skedsmo og Anja Bakkeli er godt fornøyde med foredragsholderne så langt, og gleder seg til fortsettelsen.
- Utover dagen vil det bli flere spennende poster på programmet, og ikke minst kan deltakerne glede seg til sosialt samvær utover kvelden, samt alt som skal skje på dag to. Da blir det igjen mange nye spennende temaer å ta del i, sa Skedsmo.