For ungdom
Som ungdom kan du komme i kontakt med oss på flere måter, det vil avhenge av hva saken din gjelder og hvilken rolle du har.
Har du gjort noe dumt eller opplevd en vond hendelse kan meklingsmøte i konfliktrådet være en fin måte å få ordnet opp. For deg som har blitt anmeldt for et eller flere lovbrudd kan også ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging hos konfliktrådet være aktuelt for deg. Klikk deg inn på boksene under for mer informasjon.
Klikk her for å finne det konfliktrådet du hører til.
Ta kontakt, så hjelper vi deg gjerne! Konfliktrådet er gratis og for alle.

Spørsmål og svar
Du kan trekke deg fra konfliktrådsbehandling når som helst uten at det får noen følger for deg. Da går saken tilbake til politiet som vil behandle lovbruddet slik de ville gjort om den ikke ble sendt til konfliktrådet i første omgang.
Det er veldig vanlig å grue seg til et møte i konfliktrådet der man skal møte den som gjorde deg vondt. Men kanskje bør du vurdere en gang til om du skal møte i konfliktråd eller ikke? Politiet – og også mekleren går gjennom forhåndssamtale både med deg og han som slo, og har vurdert at meklingsmøtet kan være en fin mulighet for dere å møtes og snakke ut om det som skjedde. Du har har mulighet til å ha med dere en støtteperson i meklingsmøtet som du på forhånd avtaler med mekler. Det kan gjøre det lettere å møte, og det kan være fint å ha noen å snakke om opplevelsen med etterpå.
Et møte med gjerningspersonen kan bety at du ikke vil være redd for å møte han i framtida. Da har dere sett hverandre og snakket om hvordan dere skal forholde dere til hverandre – før dere eventuelt møtes igjen i nærmiljøet.
Fram til du er 18 år vil foreldrene dine få beskjed. Hvis dere sier ja til å møte i konfliktråd, er det lurt at de også blir med på møtet, selv om de ikke behøver det hvis du er eldre enn 15 år. Foreldrene eller verge må likevel godkjenne – og underskrive – en eventuell avtale som blir gjort i møtet.
Meklingsmøtet ledes av en til to meklere som legger til rette for en samtale om det som skjedde, hvordan situasjonen føles i dag – og hva som skal til for at dere kan bli ferdig med saken. I saker fra politiet, er kravet at det må inngås en avtales med krav som må overholdes, for at du ikke skal få ytterlige reaksjoner fra politiet.
Et møte tar vanligvis fra 1–3 timer og holdes normalt i den kommunen hvor hendelsen fant sted. Meklingsmøter holdes i mange type lokaler – fra rådhus og ungdomsklubber til lensmannskontorer og politistasjoner. Vanligvis på ettermiddag eller kveldstid.
Dersom dette er en politisak, og det ikke blir inngått avtaler i møtet, eller avtalene ikke blir innfridd innen den fristen som står der, blir saken sendt tilbake til politiet som foretar en ny behandling.
Avtaler i straffesaker som er inngått i konfliktrådet, har to ukers angrefrist.
I sivile saker er det opp til partene og overholde avtalen, de må selv eventuelt avtale angrefrist.