I fjor møttes over 5000 mennesker i gjenopprettende møter i regi av konfliktrådet, personer som møttes for å snakke om noe uoppgjort – ansikt til ansikt. Menneskene som tilrettelegger møtene, er en upartisk mekler, som bistår slik at de som er i en konflikt, kan snakke sammen, lytte til hverandre og forstå hverandre.
Hva skjer før, under og etter et meklingsmøte?
– Jeg imponeres av hva som bor i folk. Bare det å møte opp til et meklingsmøte krever mot og styrke enten du er klager, påklaget eller støtteperson. Og jeg har mang en gang blitt følelsesmessig berørt når jeg ser hvor stort og viktig det er for partene å komme til en løsning. Det er rett og slett fascinerende å se utviklingen i et møte der høye skuldre og nedslåtte blikk etter hvert erstattes med direkte øyekontakt, forståelse, tilgivelse og lettelse. Jeg kaller dette for meklingsmøtets gylne øyeblikk, og det er fantastisk å få lov å være en del av, sier Anne Mette Liavaag, som har vært mekler i konfliktrådet i åtte år.
Ungdom som deler bilder på sosiale medier, voksne som ikke klarer å løse nabokonflikter, konflikter i idrettslag, mobbing, trakassering og butikktyveri – konfliktrådet tilrettelegger for møter i alle slags saker.
Les historier fra meklingsrommet
Det er mange sterke historier i møter mellom mennesker, og kanskje det er nettopp det du skal bruke Valentinesdagen til – å ta kontakt med konfliktrådet for å komme i dialog og finne en løsning.