Gjennom meklingsmøtet får du være med å påvirke det som angår deg selv, og møte den eller de som har vært utsatt for noe du har gjort, eller en du er i konflikt med.
- Har du en kranglet med naboen, er det han/henne du møter
- Har du stjålet fra en butikk, kan det være butikkeieren du møter
- Har du blitt slått av en medelev på skolen, er det han du vil møte
- Har du en uoverensstemmelse med leietakeren, kan du møte ham/henne
- Har du blitt utsatt for vold eller trusler, er det gjerningspersonen du møter
Mange har uttalt at å møte i meklingsmøtet gjør at du får lagt det som er ubehagelig bak deg og får bearbeidet egne følelser etter hendelsen. Du får også mulighet til å stille spørsmål om det du ikke har fått svar på. Målet er at partene skal komme fram til en løsning begge kan godta. Det er partene selv som bestemmer innholdet i en eventuell avtale og hvilke krav som skal oppfylles.
Dersom det er en straffesak, kan det få betydning for politiattesten til den som er siktet. En sak i konfliktrådet der det inngås en avtale og avtalen blir innfridd, fører ikke til anmerkningen på ordinær politiattest hvis saken er overført etter straffeprosessloven § 71a. Saken blir som hovedregel ført opp på den uttømmende politiattesten i 2 år, og så blir den slettet hvis det ikke begås nye lovbrudd som kan idømmes fengselsstraff de neste to årene. For de under 18 år er det noen unntak.