Gjenopprettende prosesser ved grov kriminalitet

Konfliktrådet bistår mannen i gata, ungdommen som har gjort noe dumt, og de som på den ene eller andre måten har en knute på tråden. Men er det mulig å drive gjenopprettende prosesser i saker hvor kriminaliteten har vært så grov at den ene parten sitter i forvaring?

Saken kort oppsummert:
  • I NRKs nye serie "Leo og de farlige", er konfliktrådet på besøk hos en innsatt. Han soner en forvaringsdom for grov kriminalitet.
  • Seniorrådgiver Kjersti Lilloe Olsen har, etter ønske fra Hans Marius (innsatt), tatt kontakt med de utsatte i saken hans. I episode 3 kan vi se hvordan møtet mellom Kjersti og Hans Marius foregår, og hva de utsatte svarer om å eventuelt snakke med Hans Marius.
  • Bakgrunnen for at Hans Marius ønsker å kontakte de fornærmede i sin sak er at han på sikt skal ut i samfunnet igjen, og ønsker at de ikke skal være redde for å møte på han.

I NRK sin nye serie «Leo og de farlige» møter seerne flere av de rundt 130 forvaringsinnsatte som sitter i norske fengsler. Disse soner for svært alvorlige lovbrudd, og har den strengeste straffen i Norge: forvaring. De har gjort kriminalitet av såpass grov natur at de ikke kan slippe ut i samfunnet før man ser at de vil klare det.

I dokumentarserien ser Leo Ajkic nærmere på hvem disse innsatte er, og hvordan de har havnet i denne situasjonen. Konfliktrådet er også representert i serien – mer om det snart.

Når mennesker har begått grov kriminalitet, vil det være en prosess å returnere til lokalsamfunnet – til de man en gang hadde forhold til. Det kan være mange følelser involvert, og ønsker om å ikke ha noe kontakt. Likevel vil en retur til samfunnet innebære at man kan møtes på gata, på nærbutikken eller andre arenaer. Ofte vil den tidligere innsatte ha et ønske om å rekke ut en hånd og fortelle at de ikke ønsker noe vondt, og at det skal føles trygt at de er utenfor fengselet igjen.

Dette var tilfellet for Hans Marius, som vi møter i serien. Han er dømt for drapsforsøk på sin far, og trusler mot flere av sine nærmeste. Hans Marius tok kontakt med konfliktrådet, med et ønske om å kontakte flere fra sitt tidligere liv for å fortelle at han ikke ønsker dem noe vondt, og at han gjerne vil snakke med dem: det vi i konfliktrådet kaller en gjenopprettende samtale.

Besøk av konfliktrådet i fengselet

I seriens tredje episode får Hans Marius besøk i fengselet. Den besøkende er seniorrådgiver Kjersti Lilloe-Olsen fra konfliktrådet Oslo. Hun har formidlet til de utsatte at Hans Marius ønsker kontakt, og har med seg svarene deres til han. Sammen snakker Kjersti og Hans Marius om hvor viktig det kan være å la mennesker snakke sammen, i trygge rammer.

Kjersti forteller:

«I disse sakene bruker vi lang tid. Det er lange prosesser, og vi må dypdykke i faktorer som motivasjon og erkjennelse. Forarbeidet er veldig grundig, og vi er nøye på hvilke saker vi faktisk kan ta videre.

Vi har et ansvar for å nærme oss de fornærmede og berørte på en klok og varsom måte. Og vi må gjøre oss tilgjengelig for dem når vi har tatt kontakt første gang. Det vil også være en lang prosess for dem, hvor noen takker ja og andre igjen takker nei. Noen benytter seg av muligheten til å sette en grense, andre ønsker svar. Noen vil synliggjøre konsekvenser, og andre trenger å få de siste puslebitene i egen historie på plass. Mye handler om å få forutsigbarhet og trygghet i eget liv.

Konfliktrådet skal i slike tilfeller, som ved alt annet vi gjør, være tydelige og direkte. Jobbe med å skape trygghet nok og forutsigbarhet nok, til å la mennesker som trenger å snakke sammen gjøre nettopp det.»

Se serien her: NRK
Kjersti er noen minutter ut i episode 3.

Fakta om serien:

De lever fengslet med forvaring nå, men en dag skal de tilbake til samfunnet.

I dokumentarserien "Leo og de farlige" treffer vi mennesker som er regnet som de aller farligste blant oss. Hans Marius var 19 år da han forsøkte å drepe familien sin. Markus tok livet av en skolekamerat i russetiden. Erlend voldtok to kvinner på det groveste. Elise er dømt for vold og trusler. Liv Randi drepte en nabogutt på seks år.

Leo Ajkic ser nærmere på hvordan vi som samfunn håndterer mennesker som har gjort svært alvorlige forbrytelser, og kan komme til å gjøre det igjen. Mange av dem er idømt forvaring, som er en tidsubestemt straff. For å bli løslatt, må de bevise at de har endret seg.

Hvem er de? Hva har de gjort? Og er egentlig alle mennesker i stand til å endre seg?