Gleden med et mellommenneskelig verv

Fra Anne Helene Jacobsen var ung, har hun vært engasjert i forening og lag med forskjellige ansvar og verv. Da hun var klar for et nytt samfunnsengasjement ønsket hun noe rettet mot mellommenneskelige forhold. Valget falt på konfliktrådet – et valg hun i ettertid ikke har angret på.

Mekler Anne Helene Jacobsen

Den 63 år gamle mekleren fra Kristiansand forteller at hun gleder seg til hver sak, og at hun syntes vervet er både gøy og givende.

- Å være vitne til at relasjoner og livssituasjoner får en ny start, gir energi og glede til å fortsette som mekler, forteller hun.

Hun trekker frem at det å kunne tilrettelegge for at fastlåste situasjoner kan finne sin løsning, eller starte en prosess mot en løsning, oppleves godt.

- Jeg koser meg stort når partene avslutter et møte med gode smil, og kanskje en klem. Da har ofte møtet startet med at partene ikke så på hverandre, eller snakket direkte til hverandre. Det er også givende de gangene stemningen er god, selv om en løsning eller avtale ikke er oppnådd, mener hun.

Verdien av å hjelpe ungdom

Anne Helene har hatt mange ulike saker siden hun ble mekler i 2022. Spesielt en sakstype opplever hun at gir henne det lille ekstra: Ungdom som har gjort en kriminell handling.

- Ungdom tenker ikke alltid på konsekvenser og alvor. At disse får anledning til å gjøre opp for seg gjennom konfliktrådet, er et utrolig flott tilbud, sier hun.

Lettelsen og takknemligheten ungdommen og foresatte viser når saken blir løst på denne måten er så fantastisk, og partene er blitt en alvorlig erfaring rikere, forteller Anne Helene.

Mekleren har ved flere anledninger opplevd at ungdom eller foresatte en tid etterpå tar kontakt på gata for å takke enda en gang. Det syntes hun er veldig hyggelig.

Hvordan vil Anne Helene beskrive meklerrollen for andre?

- Å være mekler er å være en tilrettelegger og nøytral part i prosessen mot en løsning.

Videre mener hun det er viktig med trygghet i meklingsrommet, og at en mekler må være interessert i andre mennesker – og helst litt nysgjerrig. Det er også viktig å huske på at partene eier saken, ikke mekleren, understreker hun.

Anne Helene har hatt mange gode erfaringer som mekler. Men er det noe hun opplever som mer utfordrende i vervet?

- Alle saker er forskjellige, og som mekler møter man mennesker i alle situasjoner, fra alle samfunnslag. En mekler skal være nøytral, skape trygghet og se og ivareta alle parter like mye. Det kan til tider være utfordrende, da både følelser, argumentasjon og liknende preger møterommet, forteller hun.

Det kan også være utfordrende å få partene til å holde seg til saken som er meldt inn, erfarer Anne Helene.

- Ofte er det mye og mangt man har å snakke om, som hører til i et større bilde. Men med litt tålmodighet og veiledning, så pleier det løse seg.

Hun trekker fram at kombinasjonen av meklerkurset og fremgangsmåten de bruker i møtene, gjør at det er enklere å gjøre en god jobb og ivareta sin rolle.

Meklerkurs

Meklerkurs er noe alle gryende meklere må gjennom, før de kan begynne i vervet. Erfarne instruktører leder kursene, som består av ferdighetstrening, forelesninger og øvelser i fellesskap.
Kurset består av to bolker, som foregår over 4+3 dager, pluss observasjoner.

Interessert i meklervervet? Les mer om det HER.