Konfliktrådets beste tips for å kjøle seg ned i sommer

Sommerferien er i gang for mange, og for andre rett rundt hjørnet. Forventninger om late dager, lave skuldre og maksimalt med hygge er på plass, gjerne kombinert med planer om hytteturer, utflukter til varmere strøk og samvær med familie og venner. Det oppstår vel ikke konflikter når man bare skal hygge seg – eller?

Om sommeren, og spesielt i ferietiden, har man gjerne en ide om hvordan dagene skal se ut. Hvor lenge man kan sove, hvor ryddig hyttekjøkkenet trenger å være og hvor sent man kan spille musikk på terrassen. Dette kan fort bli kimen til dårlig stemning – når forventninger er ulike, og avklaringer ikke er gjort i forkant, forteller leder ved konfliktrådet i Oslo, Katinka Hartmann.

Ulike mennesker har ulike tanker om hvordan de bedriver rekreasjon. En tjueåring og en syttiåring vil kanskje ikke underholdes av det samme, på lik linje med at en treåring og en attenåring ønsker å gjøre hver sin greie i løpet av noen timer på stranden.

Så hvordan kan du unngå den verste irritasjonen og konflikten i sommer?

Tenk gjennom behov du har, og vær beredt på at ikke alle har de samme behovene som deg, forteller konfliktrådslederen. Aksepter at andre har ulike ønsker, og legg opp aktivitetene dine rundt det.

For eksempel: vil du ha en rolig dag, lese bok og høre på bølgeskvulpene? Da er kanskje ikke det beste valget å slå seg ned på stranda ved den lokale campingplassen, der det er horder av barn, vanngevær og badeballer på alle kanter.

Noen forhåndsregler kjenner vi godt, men allikevel kan de være lette å glemme – som det relativt enkle prinsippet om å spise frokost før du skal lukeparkere på den travle badeplassen, eller kunsten å ta en pause og få litt avstand, før du tar opp noe som plager deg med dem det gjelder.

Dropp "ferierollene"

En utfordring flere nok kan kjenne seg igjen i, handler om rollene man går inn i når man er sammen. For eksempel når barn (nå voksne), returnerer hjem til mor og far på sommerferie. Da er det lett å tenke at alt skal være som før – at frokosten blir servert, sengen er oppredd og kjøkkenet alltid er rent. I slike tilfeller er det lureste dere kan gjøre å skape forutsigbarhet, og avklare hvordan ting skal være. Vet mor at du ikke vil ha frokost klokken åtte, og vet du at å rydde kjøkkenet også er ditt ansvar, kan ferien bli hakket mer fredelig.

Avklar forventninger i forkant

Det finnes mange løsninger og varianter en kan lage for å beholde roen og den behagelige, idylliske stemningen i sommer. Dialog og avklaringer er et godt utgangspunkt, så kan man lage egne vrier.

For eksempel: dere er flere voksne på tur sammen – alle vil slappe av, lade batteriene. For å unngå mas og en følelse av at noe alltid må gjøres, innfør siesta. Velg et tidsrom av dagen hvor alle er klar over at rydding, fiksing og masing ikke er tillatt, og alle kan gjøre akkurat det de vil, uten å føle på forpliktelser overfor de andre. På denne måten vil alle få et avbrekk der de kan hente seg inn om nødvendig, uten dårlig samvittighet.

Og selv om dialog ofte er nøkkelen – kjenn din besøkelsestid. Kanskje trenger dere ikke være hele uka på den knøttlille hytta til svigerfar. Tre dager er muligens nok?

Kjøl ned hode og sinn

Pass på temperaturen i sommer. Er du sint, kjøp en is, plasser deg i skyggen og vent en liten stund før du tar opp det du har på hjertet. Sier du noe i sinne, er det mer sannsynlig at du blir møtt med sinne tilbake. Tenk over hvordan du formulerer deg, og fortell alltid dine følelser som dine, ikke som en absolutt fasit – så kommer du langt! forteller Katinka.

Skulle alt likevel skjære seg, så er konfliktrådet et godt sted å håndtere uenighetene. Konfliktrådet legger til rette for at partene kan møtes ansikt til ansikt under trygge rammer, og slik finne gode løsninger, sammen. Våre tjenester er gratis og for alle, avslutter Katinka.

Med ønsker om en fredelig sommer.