Edel Holmgren, Kirkenes – derfor ble jeg mekler

-Jeg tror mange konflikter/misforståelser kan oppklares ved å møte den andre parten og snakke sammen. Det å gi partene muligheten til å gjenopprette et forhold, avklare motiver og tanker, og bare være lyttende til hverandre kalles gjenopprettende prosess – og er et unikt «verktøy.»

Det sier Edel Holmgren (58) som bor i Kirkenes – og har vært mekler i Øst-Finnmark siden 2010. Til daglig er hun adjunkt.  At meklervervet ble interessant, har å gjøre med interessen for relasjon/kommunikasjon mellom mennesker i alle aldre – ifølge Edel.

-Når partene møtes og får til en gjenopprettende prosess, som ender med en avtale som er bra for begge parter – da føles det bra, sier Edel som også møter utfordringer i sin store kommune. Det hender hun må kjøre til Kjøllefjord for å mekle – en biltur på ca. 40 mil.

Kurs i fengsel

-Konfliktrådet er også i fengsel - siden her kan behovet være stort for at noen ønsker å møte personer de har noe uoppgjort med på utsiden av fengselsmurene – eller omvendt, sier Edel Holmgren og forteller om et prosjekt hun fikk være med på i 2018.

-Det var i Vadsø Fengsel – og tittelen var kommunikasjon og konflikthåndtering for de innsatte. Vi som kursledere, fikk og mange gode tilbakemeldinger som   «Å nu skjønner jeg hvorfor jeg reagerer som jeg gjør.»  Jeg tror mange av de innsatte forsto at en konflikt kan håndteres annerledes, ikke nødvendigvis med vold.

Det finnes det ca. 550 konfliktrådsmeklere i Norge. Meklervervet er knyttet til den kommunen mekleren bor i. Det kreves ingen formell utdannelse, ved utvelgelse blir det lagt vekt på personlige egenskaper. Å være mekler er et lønnet verv, der du oppnevnes for fire år om gangen. Er du interessert så send en åpen søknad (skjema finner du under ditt lokale konfliktråd ) eller følg med når ledige verv blir utlyst i din kommune.