Når ungdommen ikke følger alle kravene
Ungdom som gjennomfører ungdomsstraff og ungdomsoppfølging har ofte store utfordringer i livet. Det må derfor være en viss aksept for at ikke alle deler av kravene under straffegjennomføringen følges som forutsatt. Det er imidlertid viktig at det reageres ved brudd, og at bruddhåndteringen oppleves rask, forutsigbar og konsekvent.
Det er tre ulike årsaker til at en ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging kan bli avbrutt og straffen omgjort:
Vilkårsbrudd, nye straffbare forhold eller at ikke ungdomsplanen kommer i stand. For ungdomsoppfølging, kommer i tillegg at ungdommen kan trekke samtykket til reaksjonen.
Vilkårsbrudd
Hvordan vilkårsbrudd skal håndteres er regulert i konfliktrådsloven § 31 (ungdomsstraff) og § 33 (ungdomsoppfølging). Et vilkårsbrudd kan enten være at ungdommen bryter et av vilkårene fastsatt i ungdomsplanen, eller et av de generelle påleggene i konfliktrådsloven § 27.
Bestemmelsene gir ungdomskoordinatoren flere virkemidler ved vilkårsbrudd: Bruddsamtale, innskjerpingsvilkår og ved gjentatte brudd kan det lages ny ungdomsplan med nye tiltak. I ytterste konsekvens kan straffes omgjøres. Ved mindre vilkårsbrudd kan det være tilstrekkelig med en muntlig advarsel. Ved ungdomsstraff forutsetter bruken av enkelte av virkemidlene samtykke fra politiet og kriminalomsorgen.
Ved valg av reaksjon må ungdomskoordinatoren vurdere hvor alvorlig bruddet er og ungdommens subjektive skyld. Det vil også være av betydning hvilken type vilkår som er brutt. For eksempel vil det være forskjell på å komme for sent til en avtale og det ikke å møte i det hele tatt. Andre momenter som vil påvirke valg av reaksjon er ungdommens motivasjon for videre straffegjennomføring, hvor stor del av straffen som er gjennomført og om det foreligger gjentatte brudd.
Omgjøring: Dersom ungdomskoordinatoren beslutter å avbryte straffegjennomføringen som følge av gjentatte vilkårsbrudd, sender konfliktrådet innstilling om omgjøring av straffen til kriminalomsorgen (ungdomsstraff) eller påtalemyndigheten (ungdomsoppfølging). Dersom de er enige i vurderingen, fremmer de en begjæring om omgjøring for retten.
Hvis ungdommen har brutt vilkårene for ungdomsstraff kan retten beslutte at ungdommen skal gjennomføre den subsidiære fengselsstraffen, eller omgjøre straffen til betinget fengsel eller samfunnsstraff, jf. straffeloven § 52 c. Hvis retten omgjør straffen, vil det bli gitt et skjønnsmessig fradrag for den straffen som allerede er gjennomført.
Retten kan også beslutte at ungdomsstraffen skal fortsette med vilkår om oppholds- og kontaktrestriksjoner med elektronisk kontroll.
Dersom retten ikke omgjør straffen, vil saken bli returnert til konfliktrådet, og straffegjennomføringen vil bli tatt opp igjen. Der ungdomsoppfølging er ilagt av påtalemyndigheten, kan påtalemyndigheten selv ilegge en annen straffereaksjon.
For mer informasjon om elektronisk kontroll se retningslinje om elektronisk kontroll og brosjyre om det tekniske utstyret ved ungdomsstraff med elektronisk kontroll
Nye straffbare forhold
Det er et grunnleggende vilkår for ungdomsstraff og ungdomsoppfølging at ungdommen ikke begår nye straffbare handlinger. Det betyr allikevel ikke at ethvert lovbrudd vil føre til avbrudd og omgjøring av den pågående gjennomføringen. Håndtering av nye straffbare forhold er regulert i konfliktrådsloven § 32 (ungdomsstraff) og § 34 (ungdomsoppfølging).
Til forskjell fra ved vilkårsbrudd, er det påtalemyndigheten og ikke konfliktrådet som må vurdere om den pågående straffegjennomføringen skal fortsette, omgjøres, eller eventuelt forlenges som følge av det nye straffbare forholdet. Straffegjennomføringen i konfliktrådet vil fortsette frem til påtalemyndigheten beslutter avbrudd.
Ungdomsplan kommer ikke i stand
Straffegjennomføringen starter ved at ungdomsplanen fastsettes i et ungdomsplanmøte. Der ungdommen ikke samarbeider eller gjør seg utilgjengelig før man har kommet i gang med straffegjennomføringen, er det i hjemmel i konfliktrådsloven § 25 fjerde og femte ledd til å sende saken til kriminalomsorgen (ungdomsstraff) eller påtalemyndigheten (ungdomsoppfølging) slik at ungdommen kan få en annen reaksjon.
Trukket samtykke (kun ungdomsoppfølging)
Det er en forutsetning for ileggelse av ungdomsoppfølging at ungdommen og vergene samtykker.
Samtykket skal omfatte både ileggelse av reaksjonen og deltakelse under straffegjennomføringen. Samtykket til straffereaksjonen kan trekkes både før iverksettelse og underveis i straffegjennomføringen. Dette kan gjøres ved at ungdommen sier dette uttrykkelig, eller at ungdommen viser en slik adferd at dette må legges til grunn. Et eksempel på sistnevnte kan være at ungdommen før iverksettelse gjentatte ganger ikke har latt seg kontakte eller ikke møter til kartleggingssamtaler mv.
Når ungdommen har trukket samtykke til ungdomsoppfølging, skal ungdomskoordinatoren på samme måte som ved vilkårsbrudd returnere saken til påtalemyndigheten.