Før reaksjonsfastsettelse
Et godt forarbeid før reaksjonsfastsettelsen øker sjansene for en vellykket straffegjennomføring.
God informasjon om straffereaksjonene til ungdommen er avgjørende. For å sikre at riktig reaksjon blir ilagt bør saken også diskuteres i koordineringsgruppen (KOG) og ungdomskoordinator kan vitne i retten, se mer nedenfor.
Informasjon og samtykke
Det er et vilkår for å få ungdomsoppfølging at ungdommen samtykker til reaksjonen, jf. straffeprosessloven § 71 a. Påtalemyndigheten må sørge for at samtykke til ungdomsoppfølging er innhentet i forkant av reaksjonsfastsettelsen. For ungdomsstraff er det ikke noe tilsvarende krav til samtykke, men felles for begge reaksjonene er at ungdommen skal få mulighet til å medvirke, jf. konfliktrådsloven § 22 b. For å kunne gi et godt og informert samtykke til ungdomsoppfølging og komme med sitt syn på at ungdomsstraff idømmes, må ungdommen få god informasjon før reaksjonen ilegges. Informasjonspakken om straffereaksjonene bestående av en animasjonsfilm og et informasjonshefte kan være gode verktøy å bruke i møte med ungdommen og verge tidlig i etterforskningen.
Konfliktrådet kan i tillegg bidra med å gi ungdommen ytterligere informasjon om innholdet i ungdomsstraff og ungdomsoppfølging.
KOG
Alle konfliktråd har en eller flere koordineringsgrupper (KOG). Konfliktrådsloven § 22 d lovfester sentrale sider ved koordineringsgruppens rolle, oppgaver, sammensetning og organisering, men ingen detaljregulering av virksomheten.
KOG er tverrfaglig sammensatt og ledes av en ungdomskoordinator fra konfliktrådet. Formålet er både å gi tverretatlige anbefalinger til påtalemyndigheten om saken som drøftes er egnet til straffegjennomføring i konfliktrådet, og gi tverretatlige anbefalinger til ungdomskoordinator i særlige kompliserte saker under straffegjennomføring.
Før konfliktrådet mottar en ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging, kan påtale melde inn en sak til koordineringsgruppen (KOG). Det fremgår av forarbeidene at det er særlig viktig å drøfte saker der det er tvil om egnethet. Videre at dersom det vurderes ungdomsstraff bør utgangspunktet være at saken meldes til KOG. På dette tidspunktet har politiet ansvar for saken, og de skal sikre at ungdommen og vergene har samtykket til informasjonsdeling i KOG før de melder inn en sak. Politidirektoratet har utarbeidet et samtykkeskjema for informasjonsdeling i KOG.
Dersom koordineringsgruppen vurderer en sak som egnet til ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging, skal konfliktrådet utarbeide en skisse til plan, jf. § 22 d fjerde ledd.
UK som vitne i retten
Det vil ofte være nyttig at UK vitner i retten for å informere om de ulike reaksjonene og hvilke tiltak man eventuelt kan fylle en ungdomsplan med. Ikke alle aktørene i retten er kjent med innholdet i en ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging, og UK kan si noe generelt om reaksjonene, samt gi sin vurdering av den konkrete saken.